Eik- en looizuren

Eik- en looizuren

In bepaalde houtsoorten zoals eiken, kastanje en esdoorn zit looizuur of gallotannine opgeslagen. Deze stof zorgt voor bescherming van de boom tegen insektenvraat en bacterie aanvallen van buitenaf. Er zijn stoffen die met dit looizuur een verbinding aan gaan. Het hout verkleurt hierdoor.

Door het luchtgommen van bv eiken meubelen of deuren, kunnen deze looizuren vrijkomen.

Water gedragen vernissen reageren vaak met deze looizuren, waardoor er een geelverkleuring kan optreden. De graad van geelverkleuring hangt af van de houtsoort en kan verschillen van plank tot plank. het is onmogelijk te voorspellen hoe fel het looizuur zal reageren.

Door eerst een houtbeits op de meubels/deuren aan te brengen, trachten wij deze reactie zoveel mogelijk te voorkomen, al blijft het steeds afwachten na het vernissen met water gedragen vernis.
Het vernissen met synthetische vernis heeft deze verkleuring niet onmiddellijk, maar gaat onder invloed van licht en donker uiteindelijk feller verkleuren.

Synthetisch verniste meubelen, waar een potje of lapje werd opgelegd, zal er een “geel” verkleuring onder dit voorwerp plaats vinden, en dit op relatief korte tijd. Een deur of trap, zal aan de donkere kant meer verkleuren dan aan de lichtere zijde.

Het voorbehandelen van de stukken met een intensiefreiniger, helpt de verkleuring, bij water gedragen vernissen, een klein beetje tegen gaan, maar zorgt wel voor extra vocht in het hout (wat vervorming kan veroorzaken) en extra werk.